Köszöntjük a Szeret-Klézse Alapítvány, Csángók weboldalán! Reméljük sok és érdekes információval szolgálhatunk! Kellemes böngészést kívánunk!

          Főoldal                                      Kultúra                                        Vallás                                            Oktatás                                          Turizmus

Múzeum

Petrás Incze János Tájszoba

A „Szeret-Klézse” Alapítvány székházában elkülönítve van a Petrás Incze János tájszoba, néprajzi gyűjtemény. Ebben a tájszobában megismerkedhetnek azon eredeti, szépművészeti, gyűjteményekkel amelyek még a XIX., XX. században használati tárgyak voltak.

A tájszoba tárgyi gyűjteménye bővül, igyekszünk az eredeti, igazi népművészetet bemutatni megpróbálva elkerülni az  utolsó években eltorzult giccseségeket elkülöníteni az eredeti népművészettől.

Természetesen mindenki rendelkezésére áll, hogy a gyűjteményt megismerje. Ennek megtekintése csak általában mutatja be önöknek a csángó kultúrát. Ha a részletekre lennének kíváncsiak, akkor érdemes előadást is meghallgatni e témában, amely kb. 30 perces. Az előadásra feláldozott idejüket bíztoson nem fogják megbánni.

Megismerkedhetnek a népviselet részeinek használatával, megnevezésével, mintázatával, valamint jelképi rendszerével, ugyanakkor tudni fogják majd mi az amit érdemes meglátogatni a környéken.

A múzeum megtekintése és az előadás meghallgatása igényel valamenyi támogatást az alapítvány részére, aminek  szerény költségeit a moldvai magyarság kultúrájának megörökítésére és továbbadására  használjuk.

Ha ön is bővíteni akarja ismereteit és támogatni akarja alapítványunk működését  rendelkezésére állunk szolgálatainkkal.

A Petrás Incze János Tájszoba nyításrendje és helyszíne

Helyszín: „Szeret-Klézse” Alapítvány székháza, Románia-607105, Bákó megye, Klézse község, Buda falu, 65-ös házszám.

A klézsei  főút bejáratától 200 méterre, a budai iskola  mellet, a  klézsei hősök emlékoszloptól jobbra egy letérő út van. Azon továbbhaladva a Szent Márk budai templom bejárata előtt haladnak el, majd tovább folytatva útjúkat a 65-ös számú házhoz érnek. Itt van a „Szeret-Klézse” Alapítvány székháza, ahol található a múzeumi szoba is.

Ha nem olyankor érkeznek, hogy a székházban legyen valaki, akkor csengetni kell a kapunál vagy  telefonhívással felhívhatják egyik munkatársunkat.

 

Program:

Amenyiben kevés látogató érkezik a helyszínre

Múzeumi

látogatás

 

Reggel

Délutáni órák

A látogatáshoz bejelentkezni kell: 

Hétköznap

10 órától 12 óráig

19 órától

00 40 234 253 287

00 40 722 954 926  

00 40 723 226 953

00 40 234 253 269

Vasárnap

9.30-tól 11-ig

18-órától